marți, 20 decembrie 2011
Curatenie de Craciun
miercuri, 30 noiembrie 2011
“Iubire”, “Mandrie”, “Patriotism”
sâmbătă, 22 octombrie 2011
“Uuu, cat sunt de epic”
joi, 22 septembrie 2011
Apropo de tigani
— Asta e asa, un argument ca sa fie. Nemtii zic Mann la barbat, francezii Homme, si nu-i auzi pe francezi zicand ca ei sunt natiunea homă.
joi, 1 septembrie 2011
La Sovata…
vineri, 5 august 2011
Fost-am pana la Mamaia
Cateva observatii legate de mersul la mare, daca va intereseaza sa faceti ca noi, un drum rapid pana acolo:
-se lucreaza la intrarea in Vaslui dinspre Barlad si la iesirea din Vaslui catre Iasi. Cand spun "se lucreaza" ma refer la faptul ca o banda este decopertata. Iesirea spre Iasi e mai enervanta, pentru ca au postat despartitoare de sensuri, dar nu s-au deranjat sa va si anunte ca unul din ele e blocat, astfel incat va puteti trezi ca mine, venind dinspre Iasi, ca il vad pe unul venind pe banda mea, catre mine. Nu pot sa-l acuz pe ala; pe benzile lui trona un excavator.
-pe portiuni foarte scurte este decopertat drumul si in zona Barladului
-s-a dat drumul la sectorul Viziru-Gura Ialomitei si, cu cateva exceptii catre aceasta din urma localitate, drumul este foarte bun.
-cele doua trasee "pe poduri" (Cernavoda si, respectiv, Giurgeni) au avantaje si dezavantaje: socrul meu a stat doua ore bara la bara pe traseul Cernavoda-Constanta. De partea cealalta, traseul Braila-Viziru-Gura Ialomitei-Giurgeni-Constanta are doar o banda pe sens, si circula tiruri in prostie. Trecerea podului de la Giurgeni costa 5 lei de autoturism
-in general, plaja din Mamaia este curata; daca gasiti zone cu alge, pur si simplu mutati-va mai incolo.
-preturi in Mamaia: apa minerala Dorna:4 lei/2 litri. Coca-Cola:8 lei/2 litri. Bere:8-9 lei/2 litri. Diferente doar de 50 bani intre "minimarket-uri"si "terase".
-exceptand cele trei chestii de mai sus, sunt diferente destul de mari intre produse (jucarii, cadouri, imbracaminte, plusuri, whatever-uri) chiar si intre doua magazine alaturate.
-Remy-ul (sau Rummy-ul dupa cum il cunoasteti) care se vinde in statiune (Picnik Okey cu steagul Romaniei pe el) are doar un joker.
vineri, 29 iulie 2011
De ce latri?
luni, 4 iulie 2011
De ce s-o fi picat la bac
joi, 16 iunie 2011
Niste idei asa... mai nationaliste
Ma tot chinui sa scriu si eu ceva pro sau contra judetelor astora care se prefigureaza, dar (vorba unui articol foarte inspirat), as vrea sa critic dar nu stiu ce. Pe cand imi adunam niste idei, m-a surprins replica unui prieten, rostita cu toata sinceritatea: “nesimtitii de unguri forteaza mana autonomiei”.
Ha! Era normal sa se bage UDMRul. Asa cum cand vine vorba de avorturi Biserica este normal sa se opuna, asa si ungurii, cand vad ca se face reorganizare, se agita cu autonomia. De asta exista UDMR, pe asta a marsat tot timpul, pe “noi vrem pamant” (“pamantul Romaniei”, daca tot suntem nationalisti). Au aparut de vreo saptamana cativa care-si dau cu parerea despre tupeul maghiarilor si prostia-celor-de-ne-conduc-acum-si-care-ii-lasa-sa-vorbeasca-in-loc-sa-i-bata-in-cap-cu-Constitutia-pana-inteleg-concepte-ca-“unitar”-şi-“indivizibil”. Ceea ce se uita este ca actualele pretentii UDMR sunt doar obiectivele pe anul asta al unui partid caruia i s-au tot facut concesii de catre cei care care au ajuns sa ne conduca. Nu PDLul le-a dat placute bilingve, nu Basescu a bagat obligatia functionarilor publici sa cunoasca limba minoritatilor. E adevarat, sub astia din urma a aparut istoria si geografia in limba “materna” dar procesul de pupat ungurii intre parti moi pentru majoritate parlamentara este un sport al politicii romanesti de mult timp. Iar acest demers devine si mai… umed cand mai stam spasiti in fata strainilor inghitind lectii despre integrare si autodeterminare. Straini precum francezii, care nici nu vor sa auda despre drepturile minoritatilor africane, precum italienii sau spaniolii unde nici nu se aude de drepturile romanilor, sau decat nemtii care au recunoscut franc ca faptul ca politica de integrare a fost un esec (dar nu-si obliga politistii sa invete turca). Nu mai vorbesc de americani (spaniola obligatorie?) englezi… de fapt, de oricine. Iar concesiile inverse sunt praf in ochi atata vreme cat nicaieri nu exista obiectivul autodeterminarii (aveti aici o discutie legata de Austria, cititi paragrafele dinaintea titlului “Curent Developments”).Suplimentar, de mult nu mai cred ca secuii de zi cu zi isi doresc autonomie. Da, poate niste mosi care traiesc din pensia data tot de statul roman (in urma muncii in fabrici construite de comunistii romani, sau pentru ca sunt agricultori si atunci nici nu au cotizat, pur si simplu statul roman ii ajuta ca nu reusesc sa cultive destul in ograda). Da, poate niste adolescenti care se agita tare cu autonomia, fara sa-si bata capul sa se gandeasca ce vor face, si in ce limba vor lucra dupa ce se termina banii parintilor si trebuie sa se angajeze undeva. Da, poate niste monotoni si marginiti precum ala de l-a spanzurat pe Avram Iancu si, langa ei, niste politicieni care altfel nu si-ar gasi locul. Ma indoiesc ca procentul celor care “traiesc pentru autonomie” este la fel de mare ca al romanilor care ar vrea exterminarea tiganilor, astfel incat ii putem califica pe toti ca “extremistii normali ai unei tari mai mult sau mai putin normale”.
Tare cred ca acel doar 4% obtinut de UDMR la ultimele alegeri nu inseamna ca ungurii din “Tinutul Secuiesc” doresc mai multa autonomie, ci ca, dimpotriva, s-au fript asteptand banii de dezvoltare promisi de Budapesta si se reintorc la viata lor de zi cu zi: vin la examene la Universitatea din Targu-Mures cu dictionarele (pentru ca acasa au facut doar limba materna) si se chinuie sa invete intai Romana si apoi Dreptul; sau se uita luung dupa masinile “nesecuiesti” care trec prin Tusnad, doar-doar s-o opri vreuna si la magazinele sau pensiunile lor, ca budapestanii prefera Balaton-ul lacului Sfanta Ana; sau se bucura in barba cand Udrea le da bani sa-si repare strazile, ca de infrastructura din Romania, chiar si pentru cofinantarea proiectelor europene, tot Bucurestiul va avea grija. Situatia economica a HarCov-ului este la pamant (niste date economice pe la jumatatea acestui articol), iar Mures-ul care, poate ar inalta "Tinutul Secuiest", este majoritar romanesc. Asfel incat maghiarul din secuime, vorba cuiva de la televizor, este mult mai interesat de somaj, de masa zilnica, de relatiile bune cu vecinii romani de vis-à-vis decat… decat de ce? De promisiuni politice?
Ar fi foarte frumos, si dezirabil, ca urmasii partidului care s-a facut ca ploua cand HarCovul s-a umplut de steaguri unguresti pe cladiri-reprezentanta a statului roman sa lase pentru o clipa salivarea dupa demiterea lui Basescu si sa vina cu niste idei care sa anuleze aceasta idee creatza (partid avand ca scop declarat o actiune ilegala –autonomia), si aceste drepturi anormale intr-un stat de drept. La urma urmei, PSDul a patronat modificarea constitutiei postrevolutionare, si i-a umplut de drepturi si de vise. PSDul sa puna piciorul in prag si sa raspunda cu o contraoferta la acel “trecem in opozitie” al UDMRului.
miercuri, 27 aprilie 2011
Despre drapel. Cu talent
In timp ce in finala "Romanii au talent" rapperul cu faţă de căprioară canta despre mandria de a fi nascut intre Carpati (lucru laudabil, de altfel), mi-am dat seama ca noi nu avem cultura drapelului. Daca mergeti peste hotare, a vedea un steag national la vreo usa nu este deloc anormal: culorile nationale erau in coltul instructiunilor din metroul vienez; tramvaiele importate din Elvetia sunt ros/albe. „Dincolo”, culorile nationale le vezi pe institutii mai mult sau mai putin publice; le vezi in mainile oamenilor la vreun eveniment mai important, nu neaparat la ziua nationala, le vezi ca parte a siglelor diferitelor firme. In fine, le vezi afisate. Se spune ca in Brazilia se uita urat lumea la tine daca te imbraci in culorile tarii, iar in Mexic de ziua independentei se consuma mancaruri bazate pe alimente rosu-alb-verde.
Romanii isi aduc aminte de drapel atunci cand ungurii mai dau cu verde pe vreo cladire transilvana, si atunci nu ne gandim sa-l punem pe-al nostru, facem scandal sa il scoatem pe-al lor. Similar, ne mai aducem aminte de "Desteapta-te romane!" cu furie cand il remixeaza vreun manelist sau roacher. Aproape ma asteptam ca pe langa raperul mai sus amintit, pe scena,ăia sa invarta niste steaguri in culorile curcubeului; orice, numai tricolorul nu. De parca ne e rusine cu el, ma asteptam sa vad pe scena, ca in centrul Bucurestiului cu ani in urma la un 1 decembrie, mai multe steaguri in culorile ProTVului decat ale Romaniei.
Mi-ar place sa cred ca Adrian Tutu a castigat "Romanii au talent" nu pentru ca trebuia MediaPro sa-si caute un nou brand de muzica (si opera nu vinde la fel de bine ca un rapper renascut-vezi Puya). Dar daca ar fi sa cred ca romanii l-au votat, as vrea sa cred ca i-au votat mesajul, nu povestea din spate, ca-i orfan si sarac. Dupa atata „Salajean”, „Dupa blocuri”, si variatiuni pe tema „politicienii fura”, parca mi-era dor de ceva mai... tricolor, care sa nu-l implice pe Vadim.
marți, 12 aprilie 2011
"Myth confirmed"
Prin Piatra Neamt circula mitul ca Politia Rutiera parcheaza o masina in fata cafenelei Costa Rica, vis-a-vis de sediul Alpha Bank din Precista, si supravegheaza trecerea de pietoni care face legatura intre trotuarul cu AJVPS si cel cu magazinul Carena; soferii care scapa de sensul giratoriu de acolo dar nu dau prioritate multimii de caprioare care traverseaza sporadic strada, sunt filmati si saltati de permis.
Eu auzisem de mitul asta, dar nu am vazut niciodata, in atatia ani de trecut pe-acolo, vreo masina de Politie. Pana ieri.
vineri, 1 aprilie 2011
Planuri de-acu’ 20 de ani
Azi trebuia sa ajung cu nava mea (ma rog, condusa de mine) in sistemul nostru solar. Fie o parcam pe orbita pamantului si coboram cu o naveta, fie aterizam direct cu ea pe undeva pe langa Piatra. Culegeam pe mama si pe cei care nu aveau navutze proprii, si mergeam sa dau de baut pe vreun munte din sistemul solar; cred ca mi-ar fi placut friptura mamei in lumina lui Jupiter, fie de pe Io, fie de pe Europa. Sau, alternativ, ceva de pe orbita lui Saturn (dar nu Titan, ca e prea densa atmosfera si nu vezi mare lucru din inele).
La anul, urma sa sarbatoresc 30 de ani undeva grandios, fie langa o nebuloasa mai cu mot, fie undeva intr-un sistem solar mai ciudat. Prin clasa a treia nu chiar ma gandisem cu planificarea atat de departe.
marți, 22 martie 2011
Relatii cu publicul 2
Starnit de Valy, postez niste mostre de mesaje primise la adresa de contact pentru schimbat parola de acces pe portalul FEAA. Am sa trec peste multimea de pussy4U, scufita_rosie_focoasa si alte adrese de email folosite de unii studenti pe post de adresa oficiala; cand vreau sa ma amuz, ma uit in lista de messenger la elevii Ancai, si sa vedeti acolo moartea_fetelor, sexysirea99, bun_de_bun si alte de astea. Postarea asta nu-i la fel de amuzanta ca cealalta, dar, de data asta, mai important decat raspunsul meu, cred ca e cum au intrebat ei.
Situatia normala:
Titlul: parola portal <- stiu, e aiurea sa cer titlu Text: Buna ziua <-cat tupeu pe capul meu Ma numesc XXXX, matricol YYYY, cnp ZZZZ, student la specializarea TTTT, doresc schimbarea parolei pe portal. |
Titlul: Text: Ma numesc BBBBB, nr matricol:33333, studenta la Piatra-Neamt, CNP: 2222222 | Buna ziua si dumneavoastra Ma numesc Mugurel Patrichi, administrator retea, cadru didactic asociat colectivului de Informatica Economica. |
Titlu: Text: Doresc schimbarea parolei pe portalul feaa. Mulţumesc. | Buna ziua si dumneavoastra, Cine sunteti? |
[..] Am fost la dumneavoastra si mi s-a schimbat parola in ultimele 6 cifre din numarul matricol. Incerc 12345 si nu merge. DE CE??? | |
Titlul: Parola Portal Text: Sunt CCCCC, studenta FEAA cu matricol 33333. CAND PRIMESC SI EU PAROLA????? | Buna ziua, 1. Buna ziua, 2. Trimiteti CNP-ul, pt confirmarea identitatii 3. Cand ati trimis datele solicitate 4. Cand avem timp de procesat solcitarile online O zi mai buna! <-5 cand o sa stii sa te Mugurel Patrichi semnezi server retea FEAA |
Titlul: Schimbare parola ! <-remarcati exclamatia Text:nu ma pot autentifica pe portal!! <-persista | (Incep cu) Buna ziua! Vedeti aici instructiuni: http://portal.feaa.uaic.ro/Pages/FAQ.aspx (Inchei cu) O zi mai buna! (Si ma si semnez)Mugurel Patrichi server retea FEAA |
Dar, probabil, cel mai tare schimb de mail-uri dintre toate:
De la: SSSSSSSSS Titlu: Text | De la: webmaster Titlu: Text: ? |
vineri, 4 martie 2011
Apprivoiser l'absurdite du Monde
Click aici daca nu stiti ce inseamna. E un vers din Mylene Farmer - Dessine moi un mouton, cantecul din dreapta pe care il dadea, cu o regularitate uneori enervanta, dimineata pe MCM, cand ma pregateam de scoala. Versuri in franceza si engleza. Pentru cei care au ratat titlul, este din Micul Print al lui Saint Exupery |
Iar ca replica, romaneasca, l-am primit pe Vlahuta, si a lui "Unde ni sunt visatorii", in interpretarea live a lui Florin Piersic. |
luni, 14 februarie 2011
10 zile de dragoste
14 februarie: ziua indragostitilor. Sarbatoare comerciala doar daca ii cazi victima si cumperi la pret dublu buruiana expirata cu o saptamana in urma.
15 februarie: ziua atmosferei romantice. Lumanarele, betisoare parfumate, chestii de astea.
16 februarie: ziua cumparaturilor mici. Un nimic pe care nu se hotaraste sa dea banii, de genul ojei ieftine din Podu Ros sau a suportului autoadeziv de pus pe bordul masinii, sa nu-ti cada mobilul
17 februarie: ziua mesajelor. SMSuri, biletele, orice va trece prin minte.
18 februarie: ziua dulce. Nu ziua diabetului, dar se pot gasi utilizari frumoase cremei de ciocolata si bomboanelor M&M. In lipsa altor idei, cautati ceva nebunesc, aiurea, si fun, de genul gumei Turbo (pentru nostalgici, gasiti langa Piata Nicolina, la parterul unui bloc), bomboane Silvana de dragul bomboanelor Silvana, sau aruncati dupa catei cu ciocolata Clever.
19 februarie: ziua statului impreuna
20 februarie: ziua calatoriei. Pana pe Cetatuia, pana la Gradina Botanica sau pana la Letcani, nu conteaza, iesiti din casa impreuna Pizzeria din colt nu se pune
21 februarie: ziua pozelor amuzante. Machiati-va reciproc, fiti copii in fata aparatului, si apoi ascundeti pozele in cel mai adanc director posibil.
22 februarie: ziua iesitului in oras. La un suc, la pizzeria din colt, la locul vostru preferat.
23 februarie: ziua poeziilor. Cere-i ciorba pe versuri
24 februarie. Dragobetele. Un fel de Sfant Valentin, autohton, la fel de valabil ca patron al dragostei precum e de Sfantul Andrei noaptea Varcolacilor.
vineri, 14 ianuarie 2011
Nu, nu treci examenul...
... Nu treci, pentru ca din tot subiectul de Word n-ai stiut sa faci decat marginea paginilor. Stiluri? SFuri. Formule in tabel? Nema. Mail merge, bookmarks, coloane… stiu, nu-ti suna cunoscut.
De fapt, chiar si fara astea n-ar trebui sa treci, pentru ca atunci cand ti s-a spus sa copii 4 fisiere la alegere tu ai mutat 4 directoare, iar cand ti-am spus sa salvezi cu alt nume te-ai uitat la mine cu ochi de caprioara in lumina farurilor: “ Adica, sa-l creez din nou?”
Si nici colegul tau, Fat-Frumos, parfumat, sarmant, increzator in sine dar total paralel cu materia, pe care te bazai ca-ti sufla dar care se uita la subiecte ca pinguinul la baliza. Trebuia sa caute pe calculator 7 fisiere Powerpoint, iar el in fereastra de cautare a introdus toate variantele posibile ale cuvantului „powerpoint”. Stiu, ai incercat sa-l ajuti, dar nici”.powerpoint” nu merge in Search. Oricum, pe el o sa-l tin minte mult timp, pentru ca din toate lucrurile pe care trebuia sa le faca in Powerpoint a scremut un Wordart cu „Nu m-ai stiu nimic”
Dar macar pe el l-am vazut la ochi doar de 2 ori tot semestrul. Si-a asumat riscul si a profitat de prezenta optionala. Pe tine nu te inteleg. Ai fost prezenta la jumatate din laboratoare. Nu-mi aduc aminte daca ai lucrat tu la calculator sau colegele tale (din "treimea vesela", blonda a luat 9,30, roscata 8.50 si tu...). Dar imi aduc aminte privirea-ti apatica atunci cand iti spuneam cum Word-ul genereaza cuprinsul automat, nu cum l-ai facut tu la examen, ai scris manual toate inregistrarile.
Abia astept sa vad ce ai sa faci semestrul doi, la Excel. Imi aduc aminte de o colega de-a ta, care anul trecut privea in jos foarte vinovata cand ii spuneam sa se uite acasa pe Portal, ca are acolo filmulete postate cu tot ce explic eu. In final, ajunsa la examen intr-o stare de perfect paralelism cu tot ce i se cerea, am rugat-o sa-mi faca macar un grafic, pe baza oricarui tabel economic din cele date in subiecte.
vineri, 7 ianuarie 2011
Despre jocuri pe calculator
La multi ani! Stiu ca e cu intarziere, dar e sincer.
Cum sunt genul care prefera sa sarbatoreasca iarna la luminitele propriului brad (sau brazi, anul asta :D ), nu ma pot lauda cu cele poze din tari straine. Pot insa sa va spun ca mi s-a confirmat, inca o data, ca frumusetea unui revelion reusit sta nu neaparat in ce faci, ci aproape sigur in cu cine faci. Si pe asta chiar il consider printre reusite.
Cum de ceva vreme intalnirile cu prietenii mei se transforma adesea in jocuri (fie pe calculator/Wii, fie "offline") discutia de revelion poate servi ca introducere pentru articolul pe care v-il propun spre lectura. Nu am fost gamer atat de ahtiat ca autorul lui, dar cu ce nu ma identific, sunt de acord. Sunt convins ca multi din "generatia mea" vor spune acelasi lucru:
Am 23 de ani acum, ma joc pe calculator de cand aveam 12 ani. De fapt, ma joc de cand eram chiar mai mic – ma duceam la o prietena care avea Prince of Persia si ne jucam impreuna. Inainte chiar de asta, cand eram clasa I-a sau a II-a, un coleg de scoala avea un HC si stateam calare cate trei-patru sa vedem miracolul – omuletii se miscau, aia rai mureau, personajul principal crestea si tragea cu arme si vraji si totul era foarte tare. Continuarea aici