Bine ati venit pe blogul meu
Nu al universitatii.
Nu al facultatii.
Al meu.

Daca ati ajuns pana aici, probabil ca stiti cine sunt.

sâmbătă, 22 octombrie 2011

“Uuu, cat sunt de epic”

Nu am eu chiar asa de multe conferinte la activ,
dar unele lucruri par universal agasante

E deschiderea unei conferinte doctorale internationale, si “guest speaker”-ul tocmai si-a terminat prezentarea. Buna, rea, nu conteaza in context. Dar a fost, si acum asteapta intrebari din sala.
Se ridica primul doctorand: buna ziua, ma numesc X de la universitatea Y, sunt la specializarea Z, vroiam sa va spun cat de interesanta mi s-a parut problema dumneavoastra, mai ales ca blablablabla. Si la urma o intrebare. Casti, ridici din umeri, asculti vorbitorul raspunzand.
Se ridica a doua doritoare de intrebari: Buna ziua, ma numesc, am fost printre primii studenti care am-facut-sau-am-dres, respectiv lucrez acum la nu-stiu-ce-ca-oricum-abia-ti-am-inteles-engleza….
Daca ai noroc poti prinde si un al treilea care ”eu nu am intrebari, vroiam sa va spun cat de interesanta este problematica ridicata de dumneavoastra, deoarece si eu cred ca blablablablablablablablablablablabla
Alo!! Voi nu trebuia sa puneti intrebari? Nu sa spuneti cine sunteti (si asa nu va tine nimeni minte), de unde sunteti (marginal interesant, oricum va tradeaza accentul), si parerea ta despre prezentarea lui ca guest este criminal de inutila la momentul asta, deoarece: 1. Este guest speaker, nu prezinta referat; 2. Oricat de nashpa ar fi fost, inca n-am vazut pe nimeni sa-i spuna unui speaker “you sucked”.
Deci baga limba inapoi in gura, si pune direct intrebarea! Uite, cum face asta:
“Asa cum spuneati si dumneavoastra, globalizarea duce la afectarea blablabla. Sunt de acord cu dumneavoastra, si moreblablablabla. Blablablasomemore, as dori sa stiu daca…”. Tu!! Pe cand navigai pe Google dupa locuri in care sa-ti importi cv-ul, n-ai dat de K.I.S.S? Conceptul de “intrebare simpla si la obiect” iti suna cunoscut? Nu stiu, exista undeva in manualul Scolii tale Doctorale un capitol “bagarea in seama lung si des, cheia unui doctorat de succes”? Daca exista, cum de nu l-a citit si restul salii, ca esti o mica minoritate agasanta intr-o masa de ascultatori poate mai calificati ca tine. Inteleg, ti-a placut prezentarea, ai ocazia in pauza sa-l abordezi si sa i-o spui daca tii mortis; vrei sa-i dai o carte de vizita, din nou, coffee-break.

Dar asa, laudandu-TE pe timpul MEU alocat LUI, imi bagi degetele in ochi in timp ce-mi zbieri in ureche “Uuu! Cat sunt de epic! Uite cat sunt de epic, sunt cel mai epic!”.

5 comentarii:

 1. Sursa glumei amintite in titlu: http://creativemonkeyz.com/la-cafea/3lar-04/

  RăspundețiȘtergere
 2. vinovati sunt profesorii obisnuiti la ore sa fie lingusiti cu asa zise intrebari retorice si care repeta ce deja s-a zis, studentii de azi, doctoranzii de azi, profesorii de maine vor fi la fel, incapabili sa puna o intrebare inteligenta, ci doar sa se faca afirmati

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu tot timpul. Iti dai seama, un indrumator de doctorat nu poate fi tot timpul in spatele doctorandului, sa-i dea dupa ceafa cand o ia pe aratura. Si chiar daca ar fi in spate, sa-i spuna ce? "Nu te mai autolauda atata?" I s-ar raspunde cu "de ce nu, cand cel dinaintea mea a facut la fel?"
  Cred ca este si un anumit..."aluat" din care esti facut. Doctoranzii sunt si ei oameni, cu bune si rele. Trebuie punctat ca astia mentionati sunt exceptii. Cum spuneam si in postare, dintr-o sala plina, se gasesc doi-trei sa nu inteleaga ce inseamna a pune intrebari.
  Poate tocmai asta e problema, ca te-ai asrepta de la doctoranzi sa inteleaga cand se rade de ei pe la spate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Intr-adevar, la conferinte, prezentari, etc. multi dintre participanti nu respecta traiectoria unui astfel de eveniment. Iti dau dreptate, mai bine treci la subiect, decat sa-ti etalezi toate titlurile posibile, oricum astea se uita din a doua secunda. De asta s-au inventat coffee-break-urile, de asta s-au inventat cartile de vizita si asa mai departe.

  Oricum tind sa cred ca astfel de specimene vor aparea mereu, din pacate.

  RăspundețiȘtergere