… nu, nu e mai aromata inghetata. Mai ieftina, poate, dar in final tot aceleasi firme sunt, iar dintre ele, cea mai buna ramane moldoveneasca Betty.
… o fi fericita fata, avand in vedere ca statiunea e cunoscuta pentru tratamente ginecologice. Nu stiu cat de fericiti erau baietii, avand in vedere ca fetele de acolo nu prea straluceau.
… nu cunosc nici un Nicu.
Acum ca am terminat cu referintele la melodia care va vine imediat in minte cand cititi titlul, sa va spun ca in buna traditie de a merge “undeva” la aniversarea nuntii am ajuns in statiunea mai sus amintita.
Punctul principal de atractie este Lacul Ursu, in jurul caruia s-a construit un strand in toata regula, inclusiv cu chestii care lipsesc la mare (dusuri gratuite si cabine sa te schimbi). S-a pus si o taxa de 20 ron/intrare (nu pe zi; per intrare in strand), cu mentiunea ca programul este 10-18 (da; evacuarea la 6 seara) si ca se face pauza de intrat in apa intre 13 si 15 (cred ca huiduielile in grup cand suna clopotelul de avertizare ar trebui promovate ca atractie turistica).
Strandul este construit sub forma unui ponton de lemn, din care intri direct in apa, direct insemnand ca vei cobori 5 trepte si apoi apa are brusc cativa metri adancime. Faza frumoasa e ca este extrem de greu sa te ineci: apa este atat de sarata incat:
-te tine la suprafata
-te ustura ochii daca ajung in contact
-devii constient de toate zgarieturile de pe corp. Consistenta apei este usor uleioasa (in genul celei de la Sfanta Ana).
Tragand linie si ignorand… artificiile turistice… e foarte frumos: plaja si balaceala intre munti, preturi acceptabile la terasele din perimetru, componenta medicala a vizitei, locurile amenajate pentru balaceala copiilor-si-femeilor-speriate-de-lipsa-fundului-apei. Si o impresie generala de “nu iti are nimeni grija”: ai 100 de kile si vrei sa intri in apa cu cotiere de alea cum au copii in piscina? Nimeni nu-ti da atentie. Romana, maghiara, germana, nu conteaza. Te pupi cu prietena intr-un colt? Cui ii pasa?
Pe langa Lacul Ursu mai sunt cateva lacuri din ce in ce mai putin sarate, neamenajate si cu acces liber la scaldat (cu o exceptie, Alunis), mai ales ca toate au proprietati medicinale.
Zona din jur este pavata, cu multe banci, iar ce nu e pavat este marcat ca poteca turistica (de exemplu, accesul la lacul Mielei). Comparatia cu Slanic Moldova apare imediat, ambele statiuni oferind ample posibilitati de promenada, iar sirul de vile din Slanic seamana foarte mult cu Strada Trandafirilor din Ardeal. Atat ca Sovata este mai mare si are Peny market la iesirea din statiune. Si tot ca deosebire, la Slanic nimeni nu face mofturi daca vrei sa inchiriezi o camera doar pentru o noapte.
Ce nu mi-a placut si ajunge sa-ti sara imediat in ochi este multimea de albine/viespi care parca si-a facut stup la intrarea in strand si roiesc in jurul teraselor, dozatoarelor si restaurantelor din zona. M-am asteptat ca indepartandu-ma de “plaja” sa fie mai bine, dar mai departe obiectul lor de atractie sunt cosurile de gunoi sau dozatoarele de suc, unde le gasesti roind cate 5-6; si sunt asa de obisnuite cu oamenii, incat ti se baga fara jena in pahar.
Alta chestie la care trebuie sa fiti atenti este locatia cazarii: multe din oferte sunt pe strada Praid, care este in localitatea Sovata, nu in statiune si care, usor de ghicit, este DN13 si pe-acolo se circula. Intens. Greu. Cu viteza. Mai ales noaptea. Obiceiul ardelenesc de a-ti face casa la strada si curtea larg in spate duce la situatii in care camera pensiunii tale la sub 10 metri de traficul greu, lucru de care iti dai seama noaptea. Iar termopanele nu mi s-au parut asa de comune in zona.
Din punctul meu de vedere, Sovata poate fi o alternativa foarte buna la Vatra Dornei (unde nu ma vad stand doua zile fara sa ma plictisesc), sau Slanic Moldova (care mi se pare prea mic daca se hotarasc si bacauanii sa iasa la picnic). Distantele sunt aproximativ similare, si poti foarte usor sa-ti faci drumul frumos folosindu-te de peisajul de pe traseu. Imi pare rau ca Neamtul nu reuseste sa exploateze conceptul “marea dintre munti” pe care il ataseaza de Ziua Marinei lacului de la Izvorul Muntelui si sper ca la un moment dat se va gasi finantare pentru transformarea lacului Cuejdel intr-un loc de scaldat intre copaci. Nu va fi lacul Ursu, dar va fi o alternativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu