Bine ati venit pe blogul meu
Nu al universitatii.
Nu al facultatii.
Al meu.

Daca ati ajuns pana aici, probabil ca stiti cine sunt.

vineri, 28 noiembrie 2014

Bălţi, partea a doua

Al doilea articol despre "capitala de Nord" a Republicii Moldova, tara care are alegeri la sfarsitul acestei saptamani.
Nu uitati, nu am vazut mult in rest din Moldova, astfel incat luati eventualele generalizari sub acest aspect.
Partea I este aici

Intrarea in Balti
    Cea mai des intalnita intrebare (dupa aluzii la adus bomboane): o sa se uneasca cu Romania? Raspunsul meu este "Daca vor vrea sa se uneasca, da" (s-ar parea ca n-ar fi fost prima data cand incearca). Dar vor vrea? Nu sunt sigur. Am asa o impresie ca declaratia lui Basescu legata de unirea cu Romania i-a speriat si pe moldoveni, a trezit in ei un discurs patriotic, discurs care, culmea, nu e rau, pentru ca militeaza pentru o independenta fata de Rusia (orice s-ar zice, nu chiar sunt subjugati de Romania). Cred ca sunt foarte atenti la ce face Ucraina (si acum, in toamna, am avut asa sentimentul ca nu le place ce face Rusia in Ucraina). E interesanta aceasta senzatie precauta, in conditiile in care Baltiul este cunoscut ca oras rusofil.

   Dar totusi... chiar trecand peste investigatiile politiei in cazul asta cea mai urata amintire din Balti este a unui grup de copii de 7-8 ani cu ghiozdane in spate, jucandu-se intr-un parc si vorbind in rusa; asa iti dai seama cat de grea si permanenta va fi lupta pentru a rupe tara de afilierea ruseasca, nu (sau "nu neaparat") ca s-o unesti cu Romania (sa fim seriosi, Romania ca stat nici nu face demersuri sa alipeasca Moldova), ci ca s-o mentii cat mai independenta in raport cu Rusia. Pentru ca nu te lupti doar cu geografia si cu istoria recenta, ci si cu mamele si tatii si bunicii care cred ca e mai util pt copiii lor sa fie fluenti in limba Moscovei.
"Tipografia din Balti". Restul in rusa
Teatrul din Balti. Spectacol gratuit in romana de 1 decembrie
    Oricum, nu imi percep studentii batandu-si foarte mult capul. Balti-ul e la 85 km de Iasi, deci ei ar fi putut, la o adica, sa studieze in Romania. Mai degraba ii simt ca percepand posibilitatea de a obtine o diploma romana ca pe o oportunitate, un “ceva” care sa-i ajute dupa ce termina sa se angajeze fie pe filiera romaneasca, fie pe cea ruseasca (de unde "pica"). Ar putea fi acuzati de oportunism, dar eu ii percep mai degraba ca fiind pragmatici. In acelasi timp, trebuie admirati pentru cum isi urmaresc aceasta sansa: Inca nu am intalnit profesor care sa nu fie surprins de cat de mult invata studentii aia. Dau examene dupa aceleasi manuale, ii evaluam dupa aceleasi criterii, iar notele lor sunt mai bune comparativ cu cele de la Iasi. 

Parcul de la autogara si cetatenii de onoare
     In rest, e politica (nationala, locala sau personala). A fost politica faptul ca in parcul din spatele autogarii este un grup ornamental cu cetatenii de onoare a Baltiului, si anul trecut pe vremea asta nu scria nimic in romana. Tot politica este faptul ca in primavara a fost refacut, si acum scrie si in limba nationala. E politica existenta unui tanc-pe-post-de-statuie in piata centrala, cu placa doar in rusa. E politica existenta statuii lui Lenin in mijlocul orasului vecin Falesti, in conditiile in care afaceristul local candida in alegeri (oho, ce si-a luat-o) E tot o forma de politica daca intr-un magazin ti se vorbeste obligatoriu in romana sau nu (chiar si in piata m-am adresat in romana, mi s-a raspuns in evident putinele cuvinte stiute de interlocuitor in limba mea). Este politica faptul ca pe afisele din cinemagrafe scrie „subtitrat in limba de stat”. Si este pacat ca politicienii locali nu promoveaza mai mult relatia cu Romania, pentru ca sunt putine magazinele care nu au si un colt cu dulciuri/cateva sucuri naturale, si e aberant sa speri ca iti scoti banii doar din conationali si rusi/ucrainieni pofticiosi; acestia nu vin la Balti pentru bomboane si sucuri, ca acest tip de industrie e dezvoltat si la ei (dimpotriva, Bucuria are in Balti concurenta puternica din partea lor). Ma bucur sa vad ca exista demersuri politice "inverse": Romania are consulat la Balti, avem extensiunea in sediul Universitatii de acolo, exista bursa pentru studentii extensiunii UAIC din Balti, SMURDul moldovenesc a fost creat cu asistenta si finantare romaneasca tot la Balti, etc).
Cred ca cel mai lustruit loc din Falesti
Tancul. Amuzant era ca flacara eroilor nu avea gaz

     Panorama de mai jos (facuta pe 7 mai) si cateva elemente despre ea poate semnifica cel mai bine pragmatismul si dualismul moldovenesc: de la stanga la dreapta: primaria cu inscriptie bilingva, statuia lui Stefan cel Mare (doar in romana), reclama la manifestarile de 9 mai (bilingve), catedrala (da, e mica si terna), un lant de magazine gen Domo (cu angajati vizibili vorbitori de rusa intr-unul, iar in celalalt cu reviste promotionale doar in rusa), si ceva in constructie.
Piata din fata Primariei. Click pentru a mari
     Alte elemente, mai punctuale:
-Inclusiv usa de la toaleta din rectorat se inchide cu carlig, ca la bunica la tara. Este doar unul din multiplele semne ale unui pragmatism de forma "daca a mers atata timp, de ce sa-l inlocuiesti doar pentru a-l inlocui?"; din aceeasi categorie gasim pe sosele troleibuzele de tip vechi si masini de politie de la Lada 1800 la Logan si VW.
La intrarea in curtea Bisericii
-"Scoala de business si liderism", reteaua de magazine "Slaiders", "sinopticienii de la meteo" sunt doar cateva exemple de traducere originala.
-Desi studentii imi spun ca ei beau apa de la robinet acasa, la baia din Universitate curge o chestie ruginie (pe tevile de plexal), iar magazinele sunt pline de oferte la cani de filtrare.
-Cazarma e „in buricul” targului, iar magazinul de arme vis-a-vis de Universitate.
-Am vazut foarte putine panouri electorale in Balti, si in niciun caz abundenta de bannere intre stalpi pe care o vezi la noi.
-Mi s-a recomandat ca loc de mancare pizzeria Andis, langa Universitate.
Una din multele intrari in parc; in zare se vad tiribombele.
-Daca vreti bomboane, va recomand sa mergeti pana in centru, nu sa va opriti, de exemplu, la „Balteanca” (unde-s si mai scumpe si mai vechi). Langa Teatru aveti magazinul Bucuria, si imediat langa, magazinul Konfetto, cu sortiment international (sunt fan Roshen). Dincolo de Konfetto, e un magazin de vinuri si spirtoase. Vis-a-vis de Konfetto e o intrare in Piata Mare: la baza stalpului central din piata, dincolo de standurile cu carne, e doamna Eleonora; inca nu am luat bomboane de la dansa care sa nu fie proaspete. Si s-ar putea sa va si placa „personajul”.
-Daca aveti pasaport si vreti bomboane, le puteti lua si din Sculeni sau din Ungheni, si tot iesiti mai ieftin ca-n Romania.



Cei mai parfumati trandafiri vazuti pe-o strada
Legandu-ne de bomboane si politica si bilingvism, riscam sa uitam ca Baltiul este mai mult de-atat. Desi, asa cum am spus, pare a avea multe pe cap, incearca sa fie frumos. Parcul din Centru e mare, plin de copaci si ofera de la alei si banci la tiribombe; pietonalul este ornat vara cu cei mai frumosi si parfumati trandafiri pe care i-am vazut, iar daca ignori noroiul de pe jos, faptul ca sunt multi copaci peste tot da un aer de verde unui oras pe care clima adesea mohorata si aspectul cladirilor nu-l ajuta. N-o sa vedeti Arc de Triumf in Balti, dar statui, monumente, parculete sunt destule. Da, se vorbeste rusa pe strada, in paralel cu romana. Da, e probabil sa existe si localnici carora nu le plac romanii, ca antiteza la "eu sunt cu Rusia" (de obicei moldovenii care militeaza pentru independenta o fac in contextul "sa fim prieteni cu toata lumea"). Personal n-am simtit ca mi se da vreo atentie deosebita pentru ca ma adresez in romana sau ma salut cu studentii pe strada in romana. Cum am spus si in prima parte, exceptand accentul si rusa, m-am simtit ca intr-un oras din Romania in care oamenii si autoritatile locale nu au bani suficienti pentru cate ar fi de facut.

Pe final, cea mai placuta amintire din Balti: intr-o zi de ianuarie cu ger uscat, un copilas de 3-4 ani, infofolit de iarna, fugarea stolul de porumbei din Piata Independentei, strigand: „Hulubaşi-hulubaşi-hulubaşi!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu