Bine ati venit pe blogul meu
Nu al universitatii.
Nu al facultatii.
Al meu.

Daca ati ajuns pana aici, probabil ca stiti cine sunt.

vineri, 4 aprilie 2014

Bizoni in educatie


Nu-l cunosc personal pe individ.

Il judec dupa fapte.

Vreti sa stiti ce e in neregula cu invatamantul preuniversitar si de ce produce, printre atatia copii buni, si vorba cuiva, destui tampiti (intelectual si comportamental)?
E din cauza parintilor ca ăsta. Uitati-va bine la el, aveti doua link-uri in antetul articolului cine se crede si ce a facut. Ei bine, baiatul lui de sase ani, aflat in timpul programului la scoala Titu Maiorescu din Iasi a dat cu pumnul intr-un geam termopan; si intr-o ideala aplicare a principiului "cel mai destept cedeaza", geamul s-a spart si l-a ranit pe agresor (va iesi la iveala ca in saptamana precedenta acelasi copil a taiat cu foarfeca alt copil). In fine, directoarea scolii suna mama sa-i spuna ca elevul s-a lovit, ca a fost dus la cabinet pentru investigatii, si, daca tot mama i-a fost, candva eleva, profesoara ii spune si ca baiatul este obraznicut.
Ce face tatal: vine "cu camera ascunsa" sa o filmeze pe directoare; nu "ce s-a intamplat", nu "ce faceau copii", nu orice fel de alte detalii despre subiect. Individul da buzna in cabinet si-o interpeleaza pe directoare cum de-si permite sa spuna ca baiatul lui este obraznic. In filmuletul de 4 minute jumatate asta e principala problema a tatalui: ca intr-o discutie telefonica dintre directoare si copil, respectiv in discutia din cabinetul directoarei dintre directoare si tata (nici macar in public, deci), femeia a facut afirmatia ca baiatul este obraznic.
Este incununarea (si incornorarea) politicii de a nu stresa elevul. Daca un copil este slab la invatatura, nu ai voie sa-i spui in fata clasei ca trebuie sa munceasca mai mult, ca se simte aratat cu degetul chit ca are doi de 2; daca un copil este obraznic, nu ai voie sa ridici vocea si sa-i spui sa stea cuminte, ca il agresezi; daca un copil se bate constant cu alti copii trebuie sa il iei cu frumosul, cu psihologul, si sa te rogi de parinti sa ia ei masuri. Si peste toate, orice ar fi facut copilul, de la nefacut tema la dat cu pumnul intr-un geam, e vina cadrelor didactice. 

Dar daca vi se pare ca mai rau nu se poate, tot... individul asta si filmuletul lui ne contrazic: amintind de incidentul cu foarfeca din paranteza de mai sus, parintele da vina pe invatatoare ca la inceputul acelei ore nu le-ar fi spus copiilor ca se pot rani (repet cu instrumente de genul foarfecului); singur recunoaste ca invatatoarea le-a atrasa atentia copiilor la inceputul altor ore, dar nu le-a spus si la inceputul acelei orei. Nici nu stiu de unde sa incep, sa fac misto de mentalitatea asta, sau sa ma multumesc cu englezescu WTF, că un parinte care se bazeaza pe invatatoare sa-i invete copilul sa nu se joace cu foarfecul nu mai e amuzant.
Dar (culmea!) se poate si mai rau. La minutul 4.10 directoarea se ofera sa trimita pe cineva sa-l conduca pe parinte la cabinetul medical. Din asta eu inteleg ca tatal inca nu a fost la copil, si ca i s-a parut mai important faptul ca directoarea crede ca odrasla e obraznica decat sa se duca la cabinet sa-i verifice sanatatea (si, daca tot vrei sa te certi cu cineva, sa-l intrebi si pe copil ce s-a intamplat). 

Am sa admit ca e greu sa faci scoala cand cladirea abia se tine sau are o buda in fundul gradinii, sau nu are curent sau creta; am sa admit ca lucrurile ar merge mult mai bine daca profesorii ar fi platiti mai bine (sau, vezi cazul navetei, platiti complet). Am sa mai consider (daca atatia isi dau cu parerea, pot si eu) ca valoarea unui profesor nu sta in cat de bine a tocit "pedagogia lui Cucos" si ca restrictiile de intrat /avansat in sistem care se invart in jurul notei 8 sunt o prostie, atata vreme cat o componenta principala a notei este tocirea amintitei carti.
In final, nemeritat de greu, un profesor se poate descurca si cu astea. Stau dovada nenumarati dascali despre care nu se vorbeste in ziare, insa care ies in evidenta cand e vorba de vreun proiect, de vreo conferinta sau pur si simplu de o intalnire a oamenilor "din sistem".
Dar banuiesc ca cel mai greu ii este unui profesor sa se uite la un parinte care nu intelege cum de vina pentru ca odrasla este o obraznicatura infatuata, inculta si/sau prost crescuta nu este profesorul, ci bizonul pe care il vede respectivul parintele in oglinda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu