Bine ati venit pe blogul meu
Nu al universitatii.
Nu al facultatii.
Al meu.

Daca ati ajuns pana aici, probabil ca stiti cine sunt.

vineri, 14 ianuarie 2011

Nu, nu treci examenul...

... Nu treci, pentru ca din tot subiectul de Word n-ai stiut sa faci decat marginea paginilor. Stiluri? SFuri. Formule in tabel? Nema. Mail merge, bookmarks, coloane… stiu, nu-ti suna cunoscut.
De fapt, chiar si fara astea n-ar trebui sa treci, pentru ca atunci cand ti s-a spus sa copii 4 fisiere la alegere tu ai mutat 4 directoare, iar cand ti-am spus sa salvezi cu alt nume te-ai uitat la mine cu ochi de caprioara in lumina farurilor: “ Adica, sa-l creez din nou?”
Si nici colegul tau, Fat-Frumos, parfumat, sarmant, increzator in sine dar total paralel cu materia, pe care te bazai ca-ti sufla dar care se uita la subiecte ca pinguinul la baliza. Trebuia sa caute pe calculator 7 fisiere Powerpoint, iar el in fereastra de cautare a introdus toate variantele posibile ale cuvantului „powerpoint”. Stiu, ai incercat sa-l ajuti, dar nici”.powerpoint” nu merge in Search. Oricum, pe el o sa-l tin minte mult timp, pentru ca din toate lucrurile pe care trebuia sa le faca in Powerpoint a scremut un Wordart cu „Nu m-ai stiu nimic”
Dar macar pe el l-am vazut la ochi doar de 2 ori tot semestrul. Si-a asumat riscul si a profitat de prezenta optionala. Pe tine nu te inteleg. Ai fost prezenta la jumatate din laboratoare. Nu-mi aduc aminte daca ai lucrat tu la calculator sau colegele tale (din "treimea vesela", blonda a luat 9,30, roscata 8.50 si tu...). Dar imi aduc aminte privirea-ti apatica atunci cand iti spuneam cum Word-ul genereaza cuprinsul automat, nu cum l-ai facut tu la examen, ai scris manual toate inregistrarile.
Abia astept sa vad ce ai sa faci semestrul doi, la Excel. Imi aduc aminte de o colega de-a ta, care anul trecut privea in jos foarte vinovata cand ii spuneam sa se uite acasa pe Portal, ca are acolo filmulete postate cu tot ce explic eu. In final, ajunsa la examen intr-o stare de perfect paralelism cu tot ce i se cerea, am rugat-o sa-mi faca macar un grafic, pe baza oricarui tabel economic din cele date in subiecte.

In „produsul final”, pe axa Ox erau Lunile anului, iar pe axa Oy era NrCrt. Din tot tabelul cu productia anuala, atata ii generase automat Excel-ul cand a apasat butonul de Grafic



7 comentarii:

  1. M-am gândit mult dacă să comentez sau nu... dar, cum mă știi, nu m-am putut abține... Aud chestiile astea de câțiva ani buni, și nu numai de la tine... tu ești de-abia la început... și am o senzație de deja vu... ne plângem de o situație, dar nu luăm nici o măsură pentru a rezolva problema... educația începe cu șapte ani de acasă, apoi trece la formele organizate... pe fiecare nivel există probleme, dar chiar nici o soluție? Mă simt ca la revoluție - au murit o groază de oameni, dar nici un vinovat... Oricum, nu uita, cei de mai sus o să-ți plătească ție pensia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ajungem la pensie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei de mai sus sunt viitorii manageri, viitorii informaticieni, viitorii părinţi care vor educa la rândul lor.....şi ce e mai trist, unii dintre ei vor fi profesori.
    Aşadar, nici un oftat pentru cei care scriu "Nu m-ai ştiu nimic" sau "Bine a-ţi venit". Pică-i, că ne faci la toţi un bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai este vina ta ca la examen nu stie nici macar chestiile elementare. Poate ca e timpul sa-ti revizuiesti modul de predare, poate ca anumite teme sau laboratoare care trebuiesc facute la sfarsitul orelor, invidual nu cu cineva alaturi ar fi mai utile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se vede ca nu-mi esti student, anonimule. Altfel ai sti ca exact asa se desfasoara orele mele.
    Cel mai usor este sa dai vina pe profesor. Dar atata vreme cat notele luate la disciplina variaza intre 2 si 10 iar cei de sub 5 n-au venit o data sa ceara lamuriri suplimentare, cred ca metoda de predare este buna. Unii ar zice ca metoda de notare e si mai buna. Am grupe la care numarul celor cu note peste 8.50 este egal cu numarul celor picati.

    Aveam candva si eu ideea ca mai mare vina pentru situatia unor studenti o are profesorul. In primul an de predare mi-am anuntat studentii cand lucrez in week-end, sa le deschid sali, sa le explic neclaritati, sa ii ajut. 4 studenti au venit, o singura data. In rest, sala goala; rauri de lacrimi dupa aia, de la studenti care n-au venit o data la ora, dar plangeau ca pierd bursa.
    S-a mai spus ca profesorii ar trebui sa oblige studentii sa vina la scoala, sa-i forteze sa invete. De ce? Exista varianta "default" a vietii de student, in care vii la toate orele, inveti pentru toate examenele, esti cuminte. Si exista varianta personalizata, care vine cu avantaje si riscuri. Iti asumi riscul de a nu veni la scoala, iti asumi riscul de a nu-ti da interesul. Langa tine, altii isi asuma acelasi risc, dar in loc sa vina ca sa doarma in papuci, pun intrebari, cer clarificari, invata. Facultatea este facultativa; nu poti, nu vrei, nu se supara nimeni.
    Revenind la disciplina in cauza, materia este pusa pe portal, sub forma de documente si filmulete. De orice poate fi acuzat colectivul de TIA, dar nu de faptul ca nu-si da interesul sa ajute studentii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer sa fiu... tind sa cred, asta e doar inceputul. Si nu ar trebui sa te mire nici pe tine sau pe ceilalti baieti de la "Server". Intamplarea face k va cunosc. Stiu destule situatii cand persoane care lucreaza intr-o institutie de stat habar nu au despre ce le vb si cu toate astea, fac "performanta".
    De care... te las pe tine sa alegi.
    Nu ma dau mare k as fi AS, dar nici sa ma las calcat de alti, care cred k o diploma t face sa mai pasesti p o trapta in IERARHIE atata timp cat capul lor "gol" le trag mult inapoi. Doar pentru k esti acolo SUS, si vezi acele lucruri. Ok bv lor, le vad, dar sa simtit cineva implinit cand sa uitat in urma.....

    Oamenii de azi nu mai au viziune, totul se pune accent p "acum k maine nu se stie"...

    RăspundețiȘtergere
  7. De fapt atitudinea colectivului TIA e destul de serioasă. Am învăţat foarte şi foarte mult în comparaţie cu cât ştiam până atunci de acel Word, nu mai zic de Excel, Power Point sau Access. Sincer a fost unul dintre obiectele pe care cu adevărat le-am reţinut pentru lungă durată. "De vină" a fost profesorul, poate, dar atitudinea noastră a fost destul de serioasă. Vă mulţumim frumos şi totodată ne scuzaţi pentru aceste tipice "deja-vu-uri".

    Cu drag, ai discipoili TIA-işti care chiar de vor deveni manageri vor pune în practică tot ce au învăţat de la acest coletiv.

    P.S. Sperăm să vă întrecem aşteptările şi să aibă d-nul Păvăloaia o pensie mare.

    RăspundețiȘtergere