Bine ati venit pe blogul meu
Nu al universitatii.
Nu al facultatii.
Al meu.

Daca ati ajuns pana aici, probabil ca stiti cine sunt.

sâmbătă, 13 iunie 2009

Vatra Dornei, nu Piatra Neamt

Iasi-Targu Neamt- Poiana Largului-Vatra Dornei.
Doua sute si ceva de kilometri de drum foarte frumos (exceptand sectorul Crucea-Chiril, de la intrarea in judetul Suceava, si cand spun gropi ma refer la de alea de-ar rusina Gheorghieniul, plasate strategic pe tot carosabilul, dar ca la bombardament: una ici, 500 metri drum bun sa prinzi viteza, iar o bomba, iar frumos, iar un crater…).

Revenind
Pentru mine, nascut si crescut intre muntii si apele din Piatra Neamt, Vatra Dornei nu are cum avea aceeasi stralucire ca “Petrodava”. Pana si muntii care se vad in zare par doar niste dealuri mai mari ca cel pe care sunt, n-au cum depasi Toaca si Ocolasu, pe care le vad de la mama de la servici din buricul Piatra Neamtului. Dar totusi, ca oras si relaxare (dupa agitatia ieseana, de exemplu), este un loc reusit. Mai ales ca, asa cum spuneam, drumul trece prin copaci, ceva serpentine, se joaca mai apoi cu Bistrita si te lasa prin niste sate foarte ingrijite intre Dorne. Chiar un traseu frumos si de la volan

Imaginile sunt din week-end-ul la Vatra Dornei, dar ca pietrean, imi vin oricand comparatii in minte intre cele 2 localitati montane si turistice.Daca veti cauta pe net cazare in Vatra Dornei veti fi uimit de multimea informatiilor se de preturile gasite: 40/noapte, 60/2 persoane, 80 pentru a treia, banuiesc ca se poate discuta si de mai multi in camere de 3, si, cel putin unde am stat noi, in camera de 2 persoane mai incapeau lejer inca 2. Si nu la naiba in praznic pe langa Vatra, ci chiar in mijlocul statiunii. Ceea ce mi se pare normal. 60 Roni+benzina pentru un cuplu de salariati nu mi se pare mult, pentru un week-end departe de oras.



Sa nu fiu inteles gresit, imi place foarte mult Piatra Neamtul, oricum mai mult ca Vatra Dornei (caruia nu am ce-I reprosa propriu-zis). Imi pare doar rau sa nu-l vad auto-promovandu-se pe masura nevoii de turisti pe care o are si pe care o merita.

Ce nu mi s-a parut normal a fost cand am vrut sa caut informatii despre cazare in Piatra. Informatii cu taraita, fara preturi actualizate, fara imagini de prezentare, plus ca toate cele mai de doamne ajuta gasite nu sunt in Piatra, ci incolo spre Bistrita. Zona frumoasa, nu zic nu, dar dau 1 milion ca sa stau cu masina intr-un sat la 6 km de Piatra, cand, vorba ceea, Piatra Neamtul ar trebui sa-mi ofere sine die locuri de cazare convenabile. Ca doar industrie nu mai are, productie canci, e oras turistic prin natura lucrurilor.
Cum am spus, daca la Vatra preturile pornesc de la 40, la “Perla Moldovei” preturile pornesc de la 100 Roni si, Dumnezeu sa ma ierte, nu cred ca se merita. E adevarat, dai mai multi bani ca sa ajungi pana la Vatra cu masina, dar de la 2 cupluri in sus care impart banii, deja nu se mai merita diferenta.
Piatra a incercat sa fure din atractiile Vetrei. Are telegondola si pista de schii, isi face telescaun, are dealuri si racoare si Ceahlaul aproape, dar parca ii lipseste viziunea turistica… Cum spunea cineva, daca esti de felul tau mai activ, ce ai de vazut in Piatra Neamt? Sa stai si sa respiri aerul? Cat poti sta la strand, la Telegondola, in parc? Mai faci niste drumetii pe dealurile alaturate. Dar la preturile astea nu poti spune ca folosesti Piatra Neamtul ca punct de plecare pentru un traseu in Moldova. Mai degraba iti faci cazare pe traseu si stai o noapte in Piatra, una la Izvorul Muntelui (de la 50 lei / camera dublă)+cazare la Dochia pe Ceahlau, si apoi pe la pensiuni pe langa manastiri. Si atunci, de ce ai sta in Piatra mai mult de o zi?



Revenind la Vatra Dornei, recomand ca daca aveti chef de cazare, sa faceti programare in avans, ca nu gasiti locuri. Sunt destule pensiuni si in centru, nu e nevoie sa stati la periferie. Noi am stat la Bogadi, chiar la intrarea in statiune, 60/camera dubla (mare camera). N-am ce reprosa nici conditiilor nici gazdei, atat ca e la vreun sfert de ora pana in centru; sunt convins ca puteti gasi la acelasi pret mai in statiune, dar trebuie sa rezervati din timp. Daca ajungeti in statiune neaparat sa intrati in catedrala din parc, una din cele mai vesele si mai frumos pictate (discutam candva si de inutilitatea unui Dumnezeu apasator asa cum e-n catedrala ieseana). Iar daca nu ajungeti prea tarziu, gasiti si faimoasele veverite din parc. Asa cum arata si poza, te poti trezi ca vin sa-ti culeaga nucile din mana.


2 comentarii:

  1. Vatra Dornei - Casa Bucovineana, aproape de partie. O alegere buna,din experienta mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost la vatra Dornei si va recomand sa va duceti-este o zona foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere