Poza e de la banchetul post-FEAA, iar cu fata (salut Irina!) am fost 5 ani intr-un fel de razboi rece, exceptand inceputul si sfarsitul facultatii: anul I (cand a condus echipa care mi-a daruit un pisoi de ziua mea) si anul V (banchetul la care ce-am mai dansat...)
Am sentimente contradictorii legate de aceasta facultate: pe de o parte, multi a dracului: vreo 12000 de studenti, cate 1500+ pe an, cam la paritate buget/taxa. Pe de alta parte, la specializarea mea, informatica economica, am intrat vreo 120 in anul trei, am ramas 100 dupa primul semestru de an 3, 90 dupa al doilea, si am terminat vreo 70. Datele sunt aproximative, dar la specializare numarul de cursanti scade constant. Ploua cu specialisti in afaceri internationale, cu marketeri si manageri; e aproape ironic ca cea mai mare cerere se asteapta in urmatorii ani pentru zidari. Daca ce li se preda lor la scoala este bun de ceva, cat de curand postul de asistent-manager pe care il vaneaza va fi platit ca unul de secretara cu facultate. Cum de-am ajuns cu discutia aici? Pentru acel “pe de alta parte”: nici studentii nu sunt mai breji si se arunca pe niste domenii cu care, mai apoi, isi pot promova toneta.
Probabil sunt subiectiv. Si un pic obost, deci cumva siktirit. La urma urmei am atatea dovezi de cursanti FEAA care au ajuns departe in management marketing. Desigur, am si absolventi de relatii internationale care au ajuns la Coehn and Iansen, in Bucuresti si sunt responsabili pt campanile Cosmote.
S-a spus ca FEAA este dozator de diplome. Daca e asa, de vina nu mi se par a fi profesorii. Aici nu e UMF, sa spui ca uiti un plic la doctorandul cutare care stie sa-l dea profului X ca sa treci si la materia lui. Nu am informatii ca la FEAA s-ar trece pe spaga. Doar pe invatat mot-a-mot exact ce se cere. Si proiectele (care s-au inmultit in ultimul an) nu totdeauna ajuta: acum vreo 3 luni o colega de promotie de la info ec m-a intrebat intr-un examen ECDL ce reprezinta ion in adresa ion@ecdl.ro. Si era test grila.
Unde vreau sa ajung. Ca nu doar facultatea este responsabila pentru porecla de dozator de diplome; ca nu doar profesorii sunt de vina in scoaterea pe banda rulanta de nulitati cu patalama. Insasi studentii se complac in stadiul asta. Vin, copie ce pot, buchisesc un suport de curs visand la momentul cand o sa rupa foile astea blestemate, dupa examen (lucru care n-o sa te intample, ca la 20 milioane pe an taxa, FEAA te invata sa recirculi cat poti). Cati chiar am invatat? (da, recunosc, si eu ii sorbeam cuvintele lui Adi Munteanu la cursul de retele, dar plecam cu mintea foarte odihnita din punct de vedere informatic, pt ca tot timpul imi gaseam altceva de facut in ora). La urma, am dat raspunsul? Am facut proiectul? Ce sa mi se reproseze? Ce sa li se reproseze profilor? Ca n-au avut standarde suficient de inalte? Sa fim seriosi. La un examen puteam lua nota maxima 16, si tot au picat jumate. Si testul acoperea de toate, de la teorie la practica. Sau, finantele, sau contabilitatea, obiecte urate si hulite. S-a trecut usor? Tocmai ca porecla de dozator de diplome nu mi se pare buna. Despre nulitatile cu patalama este alta poveste
Pentru ca sunt. Au tocit bine lectia, au raspuns la intrebari, si-au tocit unghiile la proiecte si l-au scos. De ce nulitati? Pentru ca inafara sa reproduca nu pot face nimic cu informatiile alea. Nu pot prezenta, nema imaginatie, doar... tocilari.
Dar Dumnezeu sa ma ierte, asta cauta piata. Cati dintre voi n-au vazut idioatele pamantului angajate la firme mari? Studente proaste de bubuie, plecate la Bucuresti pe la firme de astea de-ti sta mintea in loc? Desigur, sunt si studenti eminenti angajati. Dar sa fie asa de mare foamea la Bucuresti (sa nu incepem cu zvonurile legate de masterul la ASE) de sa accepte playboy-itze de la Iasi?
Si atunci ne intoarcem la facultate, si spunem ca, pe undeva, sistemul nu e corect. Dar sistemul n-are cum fi cinstit: ca profesor, punctezi pe cel care citeste de pe slide-uri sau pe cel volubil? Si daca il premiezi pe al doilea, primul ar trebui sa se lase de meserie, chiar daca lucrarea lui e buchisita? Pici un proiect care pur si simplu nu merge sau il treci, ca a fost vina Microsoftului, suportand privirea criminala a celui care si-a ros doua saptamani ca sa convinga mediul de programare sa accepte o comanda? Le dai ceva in plus celor care s-au luptat cu somnul pe bancile cursului tau, chiar daca esti constient ca „teoria este la baza” nu i-a ajutat sa-ti inteleaga suportul de curs? Si schimband baricadele: daca la liceu te plangeai ca fizica avansata ar trebui s-o faca cei de la facultatea de Fizica, ce scuza ai acum sa nu inveti bazele economiei (toate cele 500 de pagini)? Faci marketing si te plangi de statistica? Daca vroiai sa fii sigur ca ai statisticieni in echipa trebuia sa dai la Management, ca aia nu trebuie sa faca analiza de piata. Te plangi de proiecte la informatica? Dar ce ai fi vrut sa faci, povesti?
Nu stiu, nu mi se pare FEAA facultatea de care sa te plangi, din punct de vedere al profesorilor, al domeniului sau al materiei. Eu nu ma pot plange in veci de scoala si examene. Nu dupa ce mi-am vazut sotia facand Relatii internationala la FEAA in paralel cu Geografie-Engleza; 18 examene pe sesiune, invatat pe rand tot ce e pe o bucata de pamant de la subsol la aer. Si garantez pentru existenta vietii ei personale J
Pe de alta parte, nu mi se pare ca un orb da in blank certificate de absolvire. Numarul mare de restantieri o dovedeste. Sunt multi studenti la FEAA? Extrem de multi. Si?
PS1: Iar la final, ceea ce am evitat sa spun tot postul: facultatea este optionala. Si nimic nu e gratis. Daca vrei patalamaua aia, munceste pentru ea. Daca vrei mai mult pentru tine, munceste. Ti-au luat-o tocilarii inainte? Fa balans intre viata personala si nota 10, vezi ce iese.
PS2: Multi a naibii. Aproape ai zice ca intra cine vrea, si ramane cine-si poate plati restantele. Ironic, daca esti loaza rau, abia cand ai de platit nesfarsite reinmatriculari, parca te gandesti sa te apuci de invatat.